Strojček na cestoviny a výroba domácich cestovín

Strojček na domáce cestoviny bol na mojom zozname vecí, po ktorých moja duša piští dlhšiu dobu. V prvom rade ma varenie baví a varím veľmi intuitívne. Čo to pochytím z ostatných receptov, ale nakoniec vždy skončím s niečím úplne vlastným. Prispôsobujem vlastný výber aktuálne dostupných surovín v mojej "zásobárni" :-)

A v druhom rade: Chováme hydinu, takže je moja rodina dokonale zásobené čerstvými domácimi vajíčkami v bio kvalite. Naše sliepky sú chované vo voľnom výbehu, majú k dispozícii čerstvý vidiecky vzduch, kvalitné krmivo, spestrenie všetkým možným, čo sa objaví v kuchynských zvyškoch a v záhradnom odpade. A hlavne, sú to "šťastné" vidiecky sliepky, ktoré môžu bez obmedzenia uspokojovať všetky svoje chúťky a pudy správania. Vrátane preletovania ohrady a "snorenia" po záhrade :-).




Pamätám si moju babku, ako každý víkend varievala rodinné obedy. Vždy a všetky druhy cestovín boli domáce. Ak poznáte domáce vajíčka, neprekvapím vás tým, že farba žĺtka je priam dokonalá. Ale hlavne prirodzenou cestou, teda žiadne umelé dofarbovanie prostredníctvom farbív v krmive sliepok! Prírodné, takmer oranžové žĺtka dodávali cestovinám mojej babky nádhernú farbu. Je to opäť neporovnateľné s kupovanými cestovinami - a to aj v prípade, že obal výrobku hlása niečo ako "domáce cestoviny".

Môj recept na domáce cestoviny nie je vôbec výnimočný oproti bežným receptom, aj keď v podstatnej miere sa musím prispôsobovať skutočnej veľkosti vajíčka, pretože máme rôzne sliepky a jedny z nich majú nadpriemerne veľké vajíčka - do klasickej preložky na 10ks sa vôbec nezmestia :-). Takže v recepte mi to rozhádže konečné množstvo múky.

Tu je môj vysnívaný strojček. Páči sa mi chrómové prevedenie (sedí do našej kuchyne, čo je dôležité, pretože ho takmer vôbec neodkladám) a dúfam, že mi dlho vydrží. Napriek tomu, že patrí medzi lacnejšie modely :-). Kúpil mi ho manžel v Lídli, keď ho mali v špeciálnej ponuke. Ako prvý skúšobný :-)


Základný recept na domáce cestoviny

Na 1 celé vajce cca 100g hladkej múky, trochu soli, asi lyžička oleja a môžete pridať trošku teplej vody - tiež tak lyžičku, maximálne dve. Vymiesime cesto, toto robievam v  miske, ale potom, keď spracujem všetku hmotu do spojenej hrudky cesta, je potrebné prejsť na miesenie na doske. Túto fázu naozaj neodporúčam vynechať! Cesto miesime kým sa nestane úplne vláčne, až ho je problém roztrhnúť. Počas miesenia cesta kontrolujem jeho správanie. Na dosku si prisýpam trochu múky a zapracujem do cesta, až sa úplne prestane lepiť povrch.

Cesto necháme odpočinúť a potom môžeme vaľkať na strojčeku. Oddelíme si asi štvrtinu, ak robím cesto z viac vajíčok, tak aj menej a valkám ho cez dva hladké valčeky. Od najhrubšieho nastavenia na číslo 7, postupne cez každé číslo - žiadne nevynechať! - až na jednotku.
Ak mi pri tomto procese vznikajú príliš dlhé kusy cesta, tak ho prerežem na polovicu a pracujem len s jednou časťou. Najtenšie cesto potom môžeme prehnať cez nadstavce na rezance alebo slíže. Dĺžku si regulujeme podľa želania. Ak robím domáce lazane, tak si cesto len nakrájam na obdĺždniky potrebnej veľkosti podľa zapekacej misky.


Dokonalé domáce cestoviny môžeme hneď variť, alebo ich vysušiť voľne na stole, alebo na plechu v rúre, v ktorej sme niečo piekli a už sme ju vypli. Na dlhšie skladovanie by sme ich mali dať do uzatvárateľnej nádoby - ale u nás sa vždy rýchlo spracujú, takže ich usušené nahádžem do misky a o pár dní varím :-).

Ak sa už rozhodnem zabaviť sa výrobou domácich cestovín, vždy robím z viacero vajíčok. Ale orientačne - pre výdatné cestovinové jedlo pre dvoch ľudí stačí množstvo cestovín z jedného vajíčka. Toto množstvo je ideálne aj do polievky pre cca 4 ľudí.

TIP:
Stavte aj vy na domáce cestoviny. Je to zábavné, jednoduché a zdravšie 😊.
Vyskúšajte napríklad Tescoma Delícia strojček na prípravu cestovín.
https://www.4home.sk/tescoma-delicia-strojcek-na-pripravu-cestovin/?a_aid=5315ad25511f8&a_bid=da02a38e&chan=code1


 PREČÍTAJTE SI TIEŽ:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára