Ako najradšej pripravujem pohánku - rýchlo a bez varenia!

pohanka-recepty-clanok
Pohánka - suchá, pred prípravou.
Pohánka je takmer zabudnutá potravina. Roky sa o nej nehovorilo, nieto aby ju niekto pripravoval. Moja mama ju napríklad nevarila vôbec. Ani jedna zo starých mám.

Znovu sa na výslní spoločnosti objavila iba nedávno a mnohí ju dodnes neochutnali, alebo ju nevedia pripravovať. Pritom keby tušili, aká jednoduchá je jej príprava !

Príprava pohánky je rýchla a jednoduchá. Dokonca bez varenia!


Neveríte? Aj ja som prvý krát pripravovala pohánku varením. Bol to jediný spôsob prípravy, aký som v tej dobe našla. Ale vždy som bola sklamaná. Pohánka je tak rýchlo hotová, že sa mi vždy rozvarila.


Až potom, keď som ju omylom nechala namočenú asi 12 hodín vo vode som prišla na to, že sa variť ani nemusí.

  • Odvtedy ju pripravujem takto: Na 4 porcie (záleží od receptu alebo spôsobu podávania) zalejem šálku suchej pohánky vriacou vodou tak, aby vody bolo aspoň 2x viac ako pohánky a nechám prikryté 15 - 20 minút. Ak treba precedím zo zvyšnej vody a hotovo. Pohánka je pripravená.... na ďalšie kulinárske spracovanie.
pohánka - príprava a varenie
Pohánku jednoducho zalejte horúcou vodou a nechajte napučať.


Ak by ste veru takto pripravenú pohánku ochutnali, asi by ste boli veľmi sklamaní. A nemala by som vám to za zle. Takže ak ju idem podávať ako "čistú pohánku", teda prílohu k mäsku alebo grilovanej zelenine, pokvapkám ju troškou oleja a osolím. 
Ak chcem pridať viac chuti, pridám aj jeden strúčik cesnaku (ak varím na víkend 😊 ).  Inokedy ju zalejem horúcim vývarom v pomere 1:2 a už nezlievam. Chuť vývaru zostáva v pohánke.

príprava pohánky - recepty
Hotová, napučaná pohánka. Treba ju ešte ochutiť :-)


Môj top obľúbený recept s pohánkou


U nás máme najradšej pohánku ako zdravé panvičkové jedlo plné zeleniny. Príprava je rýchla a variabilná. Často v podobe - čo sa doma nájde 😁.
  1. Na oleji si opražím cibuľku. Ak mám a chcem pridať chuť, opražím aj trochu slaninky, alebo trochu klobásky. Ale naozaj iba malé množstvo. V recepte je to skôr korenina ako surovina. 
  2. Pridám mix zeleniny. Ak je sezóna, pridávam mix z vlastnej záhrady - od papriky až po cukinu. Všetko nastrúham na veľkom strúhadle. Spolu by to malo byť asi dvojnásobné množstvo k množstvu napučanej pohánky. Variáciou je použiť kupovaný mix mrazenej zeleniny - super je napr. talianska zmes alebo wok zmes a pod. Podľa chuti a vami preferovanej zeleninky.
  3. Keď je zelenina mäkká, prihodím na panvičku pohánku a dobre premiešam. Pridám koreniny ako soľ (podľa potreby), cesnak, čierne korenie, bylinky ... čo ma napadne. Priebežne ochutnávam a pridávam napríklad mletý (drvený) kmín a tak. 
  4. Všetko nechám prehriať a vypnem. No nechám panvičku na platni a nastrúham do panvičky tvrdý syr. Niekedy to nechám navrchu "zataviť", inokedy zmes premiešam a vytvorím lepkavú ale chutnú zmes pohánky a zeleniny. 
pohánka - zdravé recepty
Moje obľúbené panvičkové jedlo z pohánky. Rýchly a zdravý recept:-)


Podávam vždy teplé, vtedy je to najlepšie. Ohrievané mi to už nechutí a zvyčajne sa to u nás nedoje. Takže varím iba presné množstvo 😏. 


Na záver: Pohánka je extrémne zdravá


Ľudia začali pestovať pohánku asi 6 tisíc rokov pred našim letopočtom. Za miesto domestikácie sa považuje juhovýchodná Ázia a odtiaľ sa postupne rozšírila do takmer celého sveta. Európa nebola výnimkou.
Najstaršie dôkazy pestovania pohánky v Európe sa našli vo Fínsku a datujú sa do obdobia okolo 5 tisíc rokov pred našim letopočtom. Dôkazy pestovania pohánky na Balkáne sú ešte o tisíc rokov neskôr.

pohánka, foto, detail - ako vyzerá pohánka
Pohánka - detail. //To ak ste to boli vy, čo ste vyhľadávali : Ako vyzerá pohánka? :-))


Ale poďme k jej účinkom na zdravie. 

  • Najväčšou výhodou je, že ju možno konzumovať ako celozrnú (kompletnú) potravinu. 
  • Z vitamínov je bohatá hlavne na vitamíny skupiny B.
  • Štedrá je aj obsahom minerálov, zvlášť sa cení obsah železa, zinku a selénu. Obsahuje však mnohé ďalšie.
  • Pohánka je navyše aj bezlepková potravina, čo naberá na význame hlavne v posledných desaťročiach. 
  • Je popísaných veľa priamych účinkov na zdravie a chudnutie, ale popravde ... veľmi dokázané nie sú. Podľa mňa úplne stačí, že si uvedomíme jej obsah vlákniny ( keďže sa konzumuje so šupkou). 
  • Čo sa týka kalórií, udáva sa okolo 1400 KJ a 340 Kcal. To sú ale hodnoty na 100g suchej pohánky. Ak ju necháme napučať (namáčaním, varením) tak sa tieto hodnoty výrazne znižujú (cca 90 Kcal)! 

Tak čo, zlákam vás na varenie pohánky? Alebo už máte aj vy svoj obľúbený recept ? Podeľte sa oňho ;-)
Zatiaľ pekný a zdravo pohánkový deň :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára