Recept na moju diétnu čokoládu

Nemusíte zrovna chudnúť, keď chcete dať prednosť zdravšej a menej kalorickej variante čokoládovej polevy. Navyše si ju doma pripravíte kedykoľvek z troch základných surovín.
Zdroj foto: https://pixabay.com/sk/users/skeeze-272447/

V tomto recepte som osobne objavila poklad a môj variant diétnej čokolády. Ak vás zaujíma kalorická hodnota, 100g tejto diétnej pochúťky "stojí" iba 155 kalórií! A môžete sa doslova učokoládovať 😊.


Prečo takýto variant diétnej čokolády?

Čokoláda je malý zázrak. Má vynikajúcu chuť a niektoré jedlá dokáže raketovo nakopnúť na iný level. O čokoláde je tiež známe, že jej konzumácia podporuje uvoľňovanie endorfínov, nazývaných hormóny šťastia.







Avšak, keď si pozerám jej kalorickú hodnotu, už to také pozitívne nie je. 100g horkej čokolády má 400 - 550 kcal, podľa použitej receptúry. Hoci sa mnohé čokolády tvária ako zdravšie, a udávajú vyššie % kakaa, vždy je tam ešte dosť tukov a cukrov, ktoré robia v nutričnej hodnote svoje.



Pravá a kvalitná čokoláda obsahuje kakaovú hmotu a cukor. Kakaová hmota je produkt po zomletí kakaových bôbov. Ten v podstate obsahuje kakaové maslo a pevné častice - kakaový prášok.

Pri komerčnej výrobe čokolády sa v snahe o úsporu a nižšiu cenu nahradzuje kakaové maslo iným tukom, pridávajú sa dochucovadlá, arómy a často je príliš vysoký obsah cukrov. V komerčne vyrábanej čokoláde sú tiež bežné emulgárory, najbežnejšie sa používa napríklad lecitín. Takže množstvo vecí, ktoré sa podieľajú na komerčne vyrábanej čokoláde rapídne stúpa.

Keď si vezmeme, že klasický cukor má na 100g asi 400 kcal, tak kalorická hodnota bežne predávanej čokolády sa približuje ku kalóriám čistého cukru 😕.

Takže som hľadala odpoveď na otázku, je možné pochutnať si na báječnej chuti čokolády bez tých kalóríí?

Diétna čokoláda - môj recept
Zdroj foto: https://pixabay.com/sk/users/gate74-5942741/

Čokoláda je všetko, čo obsahuje v určitom množstve suroviny pochádzajúce z  čokoládových bôbov. 😀 A to je buď čokoládová hmota, alebo jej oddelené súčasti ako čokoládové maslo a kakaový prášok.

Samozrejme, z týchto zložiek je najviac kalorické kakaové maslo, ktoré som z môjho receptu úplne vynechala. Namiesto klasického cukru som použila brezový cukor, ale použiť sa dá čokoľvek.

Zostal kakaový prášok, ktorý má na 100g približne 300 kcal. Aj v ňom sa nachádzajú tuky, asi 20% a ďalšie zložky. Prekvapil ma obsah vlákniny - až 28%. (Presné zloženie sa líši od konkrétnej receptúry výrobcu).

Suroviny:
1/4 šálky horúcej vody
10g xylitolu >>> Zodpovedá mojej obľúbenej horkejšej chuti.
30g kakaového prášku >>> Množstvom kakaového prášku si môžeme regulovať aj hustotu, chuť a podobne. Od môjho množstva sa môžete odpichnúť a skúšať svoje pomery.

Postup: 
Vodu necháme zovrieť v rýchlovarnej kanvici a nalejeme do misky. Vsypeme xylitol a miešame, kým sa všetok rozpustí. Potom postupne vsypávame kakaový prášok a stále miešame, kým vznikne homogénna hmota. Po vychladnutí môžeme maškrtiť 😏.

Kalorická hodnota závisí od kalórií v kakaovom prášku. Ja som použila prášok so 46 kalóriami na 15g kakaa. Pri použítí uvedených dávok som získala čokopolevu (asi 81g) s 1,55 kalóriami na 1 gram. Teda 100g tejto čokolády má iba 155 kalórií ! Oproti 500 a viac kalóriám v klasickej pevnej horkej čokoláde :-). Sympatické, nie?

Áno, nie je to klasická pevná čokoláda. Ale má vynikajúcu chuť a rôzne využitie.
Ja ju používam na:

  • polevy na koláčiky, pudingy alebo na krupičnú kašu
  • ako súčasť ingrediencie kakaových receptov
  • ako univerzálne tekuté "granko"
  • len tak na mlsanie, keď idem okolo a mám chuť na sladké
  • ako medzivrstva v pohárových mliečnych dezertoch


+ extra TIP:
Vďaka svojmu jednoduchému zloženiu je táto diétna čokoláda pomerne trvácna. V chladničke vám hravo vydrží niekoľko dní. Iba ju treba uchovávať v uzátvárateľnej nádobe, inak sa z nej pomerne rýchlo vyparuje voda.

Ak ju servírujem deťom, pridávam lyžičku medu. Predsa len, nezdieľajú až tak moje chute horkej čokolády :-).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára